Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że wcale rzeczą prostą nie jest wybranie odpowiedniego rodzaju opału wykorzystywanego do ogrzewania budynków w okresie jesienno-zimowym. Wciąż dużą popularnością wśród klientów cieszy się gruby węgiel kamienny – węgiel orzech.
Przeznaczony jest do spalania w piecach zasypowych, konwencjonalnych, kominkach oraz w kuchniach węglowych. Z czego wynika jego popularność? Jakie są jego największe zalety?
Skąd wynika duża popularność orzecha?
Węgiel orzech jest odmianą węgla kamienną, która wyodrębniona została głównie z uwagi na granulację, która waha się w przedziale od 20 do 40 mm. Dlatego też węgiel ten zaliczany jest do grupy tzw. węgli grubych. Klasyfikowany jest jako węgiel płomienny, a więc palący się mocno świecącym i długim płomieniem. Dzięki niskiej zawartości siarki (maksymalnie do 1%) spala się doskonale, co dodatkowo wpływa na zmniejszenie ryzyka powstawania szlaki czy osadzanie się w przewodach kominowych cząstek sadzy. Istotną zaletą węgla tego typu jest również niska popielatość, która w bezpośredni sposób przekłada się na zmniejszenie częstotliwości opróżniania komory spalania. Tym samym spada nakład pracy, co jest też znaczną oszczędnością czasu w stosunku do osoby odpowiedzialnej za obsługę pieca. Poza tym orzech generuje niewiele zanieczyszczeń, co sprawia, że często zaliczany jest do grupy paliw ekologicznych i przyjaznych środowisku naturalnemu. Ponadto warto wiedzieć, że posiada wysokie wartości opałowe, znacznie lepsze niż na przykład węgiel brunatny.
Co przemawia na korzyść tego rodzaju opału?
Opał tego typu z powodzeniem można mieszać z wszystkimi innymi sklasyfikowanymi paliwami stałymi. Dzięki temu można wpływać na temp spalania, a poza tym kontrolować stałe wydatki przeznaczone na ogrzewanie budynków. Ciekawym pomysłem jest zakup węgla w specjalnych i przeznaczonych do utrzymania odpowiedniej wentylacji workach (zobacz). Pozwalają one na wygodny transport i magazynowanie opału. Jego cena jest też dość atrakcyjna np. w porównaniu z ekogroszkiem.